Märjamaa vald, Raplamaa, Estonia
Russalu kant on koos ümbritsevate küladega klassikaline Eesti talumaastik, kus looklevalt kruusateelt avanevad kaunid vaated ümbritsevale. Küla südamest voolab läbi Kasari jõgi, mida ääristavad jõeluhad ning kaunid luhaniidud. Meie kandi inimesed käivad tihedamalt koos alates 2002 a. maikuust. Maakonna pressi sõnul algas siis “Varbola Siberi ärkamisaeg”. Traditsioonilised külaüritused on jaanipäev, talgupäevad ja jõulupidu. Lisaks korraldatakse töötubasid, toiduklubi, seminaripäevi ning võõrustatakse külalisi. Samm-sammult on taastatud-korrastatud külakeskuse hoonet ja ümbrust. Russalu inimesed on alati aktiivselt osalemas küla ettevõtmistes ja igaüks, lastest pensionärideni, on andnud oma panuse, et meil siin hea olla oleks. Kui tahad samuti mõnusalt aega veeta ja meile külla tulla, anna märku russalukeskus@gmail.com või helista 52 11 623 või 56 655 001

pühapäev, august 27, 2006

Liide Purga meenutusi elust Russalus

Kirja pandud 19.augustil Russalu külapäeval.

Mulle meenub 1951 a.varakevad, kui hakasin kodunt, Leki talust, minema kolhoosi kontorisse tööle. Jõudes vana koolmaja platsi kohale nägin, et tee peal lamab Eduard Kokkar. Ta oli sel ajal kolhoosi “Areng” esimees. Läksin kiiresti kolhoosi kontorisse, mis asus Karjatse majas ja teatasin sellest sealolijatele. Hiljem selgus, et metsavennad olid Kokkari maha lasknud. Tehti suuri haaranguid. Ka meie maja otsiti läbi nii, et meid polnud kedagi kodus. Kuna riietekapp oli meil lukustatud, siis tulistati see läbi. Otsiti metsavendi. Kedagi muidugi kätte ei saadud.


Eduard Kokkar

Mäletan ka seda, et peale selle tuli Kokkar Eedi poeg Kalju Russalusse ja ütles, et tulin isa eest kätte maksma. Hakati tihti korraldama haaranguid metsavendadele. Ja ühes küünis, kuskil Koluta või Väljataguse külas, kus metsavennad olid, piirasid NKVD mehed küni sisse ja algas tulevahetus, kus sai surma ka Kalju Kokkar. Oli ikka kole aeg!

Kooliajast meenuvad mõned naljakad seigad: VI-VII klass oli teisel korrusel. 1.aprillil tahtsime õpetaja Kubjasele aprilli teha ja pugesime kõik klassi tagaseinas asuvast väikesest uksest (see on seal veel praegugi olemas) pööningule. Kui õpetaja Kubjas klassi tuli, oli see tühi.. Millega see lõppes ja mida saime karistuseks, seda hästi ei mäleta.Palju tehti ka sporti. Vahetundidel mängiti pargis palli. Võimlemistunnid olid sisustatud igasuguste võistlustega: joosti, suusatati, mängiti palli. Sellest kõigest jäigi spordipisik sisse.


Russalu algkooli lapsed 1920ndatel

Kommentaare ei ole: