Märjamaa vald, Raplamaa, Estonia
Russalu kant on koos ümbritsevate küladega klassikaline Eesti talumaastik, kus looklevalt kruusateelt avanevad kaunid vaated ümbritsevale. Küla südamest voolab läbi Kasari jõgi, mida ääristavad jõeluhad ning kaunid luhaniidud. Meie kandi inimesed käivad tihedamalt koos alates 2002 a. maikuust. Maakonna pressi sõnul algas siis “Varbola Siberi ärkamisaeg”. Traditsioonilised külaüritused on jaanipäev, talgupäevad ja jõulupidu. Lisaks korraldatakse töötubasid, toiduklubi, seminaripäevi ning võõrustatakse külalisi. Samm-sammult on taastatud-korrastatud külakeskuse hoonet ja ümbrust. Russalu inimesed on alati aktiivselt osalemas küla ettevõtmistes ja igaüks, lastest pensionärideni, on andnud oma panuse, et meil siin hea olla oleks. Kui tahad samuti mõnusalt aega veeta ja meile külla tulla, anna märku russalukeskus@gmail.com või helista 52 11 623 või 56 655 001

teisipäev, mai 01, 2007

Russalu kooli 150 juubel

Praeguse külakeskuse hoone ehitamise lugu kunagise koolijuhi Juhan Soomani kirjutatud Russalu kooli kroonikaraamatust
1935.aastal otsustas Varbola vallavalitsus Russalu uue koolihoone ehitada. Selleks valmistati projekt, kus oli ette nähtud vana hoone lammutada ja sama koha peale uus mansardkorrusega hoone ehitada. Juba samal aastal hakkati materjali varuma. Haridusministeeriumilt saadud vähene laen ei võimaldanud koolimaja ümerehitamist 1936.aastal alustada. 1937.a. jõuti nii kaugele, et hakati kauplema ehitusettevõtjat. Selleks sai B.Meriste. Kogu ehituse maksudeks planeeriti 2500 krooni. 18.mail 1937.a. alustati koolimaja lammutamist. Sellele vaatamata töötas kool edasi. 29.mail oli ainuke allesjäänud klassiruum tolmu täis. Kell 12 lõppes koolitöö ja paar tundi hiljem lõhuti klassi põrand ja ahi. Lammutamine toimus kohapealse töölise abil. Tunnist maksti 25 senti. Müürseppadena töötasid Mustvee ja Kasepää venelased, puuseppadena muhulased.
Ehitustegevust takistas väga vihmane suvi, siiski jõuti sügiseks nii kaugele, et 13.septembril 1937.a. algas õppetöö juba uues koolimajas. Ainult üks klassiruum oligi valmis, mujal kestis veel viimistlus, värviti uksi ja aknaid. 26.septembril võttis Varbola vallavalitsuse ehituskomisjon koolimaja vastu. Ehitustööd tunnistati heaks, välja arvatud mõningad viimistlusvead, mille kõrvaldamine tehti kohustlikuks ettevõtjatele. Kuna puuduste kohta tegi märkusi koolijuhataja, siis ettevõtja ähvardas talle hiljem kätte maksta. Ettevõtja oli siinsamas koolis käinud ja tundis erilist uhkust selle üle, et oli tõusnud karjapoisist targaks meistriks. 26. septembril algas koolitöö kõigis klassides.
Koolimaja ümbritses ehituspraht. Koolilaste, lastevanemate ja üksikute ümbruskonna elanike abiga koristati see ja korrastati koolimaja ümbrus. 14.novembril 1937.aastal toimus uue koolimaja õnnistamine ja Russalu kooli 80.aasta juubeliaktus. Kohal olla Harju Ajutise Maavalitsuse ja Haridusministeeriumi esindajad, Varbola koolide õpetajad, vallavalitsuse liikmed, koolilapsed ja lastevanemad. Kokku ligi 400 inimest. Kõik koolimaja alumised uumid olid külalistest tulvil. Aktuse lõppedes kinkis Haridusministeeriumi esindaja koolile külaliste raamatu, mis viidi vestibüüli alla kirjutamiseks. Peale aktust kaeti ühine teelaud kutsutud külalistele. Teelauas istus 40 inimest, 23 kutsutuist polnud ilmunud, arvatavasti halva ilma tõttu. Tee oli väga porine, sadas terve päeva.

Kommentaare ei ole: